fredag 11. april 2014

Mønster

På skolen lærte vi om mønster. Vi lærte om hvordan ett livlig mønster blir livlig, og hva som får ett rolig mønster til å se rolig ut. Vi lærte også hvordan å bygge opp ett gjentatt mønster på photoshop.




Mønsterelement:
Er det bildet eller motivet du ønsker å bruke til rapporten.
Rapport:
En rapport gjentatt blir ett flatemønstermønster. En rapport trenger ikke være mønsterelementet gjenntatt, men du kan leke deg med å doble motivet og vri det i forskjellige rettninger. er mange muligheter om hva du ønsker å gøre med en rapport.

Flatemønster:
Er rapporten din gjentatt flere ganger i rytme og linje.

Ornament:
Smykkende elementer med fine linjer og mønster. kan sees som en dekorasjon eller utsmykning, og forestiller ofte en plante. Ordet «Ornament» kommer fra det latinske ordet «ornamentum» som betyr utrusting, prydelse og smykke.

-------------------------------------------------------------------------
 
Innlevering til oppgaven: Lever 8 filer. 4 rapporter til 4 mønster. 1 rolig mønster og 3 livlige.
Ett livlig mønster kan ha ett urolig intrykk, og ''lever'' litt. Ofte mye kontraster i livlige mønster. komplementærkontrast er ett godt eksempel.
Rolige mønster er ofte i samme fargetone. Kan være duse lyse farger, men også sterke farger. Ett rolig mønster har kanskje ett mønsterelement med ett rolig motiv( myke linjer ikke spisse kanter(?))
 
 Her er alle rapportene til oppgaven uten bakrunnsfarge:

 
Her rapport nr1 til ett av de livlige mønstrene.
 
Det er en jordbær, men ser mer ut som en sitron. Grunnen til gulfarger er at jeg ønsket å ha komplementærkontrast som bakrunn. Bakrunnsfargen er en dyp blå, men komplementærkontrasten til gul er egentlig lilla. Syntes det ble finere med blått og gult.


Her er rapporten til det ene rolige mønsteret.
 
Jeg er veldig glad i duse farger. Syntes lys gråblå er en fin farge sammen med lys beige. Syntes også mønster med fisker er litt stilig. Syntes inntrykket av dette mønsteret ble ganske rolig fordi fargene er jo som sakt lyse, men også fisken gir ett rolig og kaldt inntrykk syntes jeg.
 
 
Her er 2 av de livlige mønsterene.
 
 Her ønsket jeg  også å ha komplementærkontrasten grønn og rød. Valgte svanen fordi den generelt er veldig vakker! Hadde likt den bedre i ett rolig mønster siden svanen egentlig er hvit. I rapporten tok jeg først alle svanene på linje, men senere kom jeg på at når 2 svaner står mot hverandre blir det nesten ett hjerte, så jeg laget det i midten.
 

livlig mønster nr 3.
 
Her har jeg tatt en sol med annsikt, noe jeg syntes er utrolig kult. Jeg fargela solen med pastellfarger(fargene er egentlig mye lysere enn bildet viser her). Jeg tenkte først å lage en lys- mørk kontrast med en mørk bakrunn. Men tok heller en rotete bakrunn med lilla og gul som er komplementærkontraster. Syntes fargene sammen i dette mønsteret får ett veldig spesielt resultat.
 
Her er alle flatemønsterene ferdig:
 



 
Morsom oppgave. Er bra med slike oppgaver vi kan velge utseende litt selv på. Men siden jeg leverte oppgaven litt sent ble det ikke så nøye som det kunne ha blitt. Mange av mønstrene er tatt litt på sparket og ikke så gjennomtenkt. Noen av dem ser ikke så gjennomført ut heller. Men jeg liker mønsterene mine likevell. Alle motivene er av ting jeg syntes er fint.
 
 
 
 


 

torsdag 10. april 2014

Kollasjer med tema fra stilhistorie

Vi fikk oppgaven i faget Kvalitet og dokumentasjon om å lage to kollasjer med tema fra stilhistorie. Kollasjen skal være i A4-format, og kollasjen kan bestå av foto, tegninger og maleri osv.
Vi skal velge oss to forskjellige tidspoker vi har gjennomgått i klassen: Renessanse, Barokk, Rokokko og Klassisme. Den ene kollasjen må være renesanssen, og den andre kan vil velge selv fra de 3 andre tidsepokene. Det må være med minst syv karakteristiske bildeelement fra epoken, og gjerne fler.

 Her er den første kollasjen jeg lagde, men følte ikke det fylte kriteriene oppgavene hadde. Så jeg brukte ikke dette bildet til oppgaven.
  
Her er kollasj nummer 1, med renessansen som tema.

Jeg hadde tenkt å lage ett bilde der det var himmel og helvette på to sider, men det ble alt for komplisert og for mye arbeid. Det jeg prøver å få frem her er at jesus døde for oss, i mens menneskene på jorden virker opptatt med andre ting enn å se på han, som er rett foran dem!(siden han er midt på himmelen på bildet)
På bildet har jeg også utklipp av bildet ''lystens hage'' av helvette, og bildet av Adam og Eva ''drives ut av paradis''. Disse tok jeg med for å vise at vi mennesker synder her på jorden. Brukte bilde av en ørken som bakrunn siden kristendommen befant seg i det varme Jerusalem,Israel, Egypt o.l. Midtøsten generelt.
 
Her er alle bildene jeg brukte til Renessanse kollasjen.
 ----------------------------------------------------------------------------
Her er min kollasj nr 2, med tema fra barokken. Brukte ikke til oppgaven.
 
Etter læreren vår viste oss en presentasjon om Rokokko, fikk jeg mye mer lyst til å lage en kollasj av det. Var igrunn heller ikke særlig fornøyd med denne kollasjen, syntes den var rotete og sløvt jobbet med. Jeg brukte ikke mye tid på den heller, ville bare bli fort ferdig.

Her er da kollasj nr 2, jeg skal bruke til oppgaven.
 
Her har jeg rokokko-tiden som tema, med bla. mange utklipp av Marie Antoinette som var dronning i frankrike. Høyt hår og brede kjoler, parykker og lyse lette farger. Bakrunnsbildet jeg har brukt er fra ett rom i Schaezlerpalais i Augsburg,Tyskland. Ett kjent bygg (slott) i Rokokko-tiden.
Om jeg ville gitt bildet mitt et navn ville jeg kalt det ''fest på palasset'', Fordi det ser ut som en fest. Folksomt og Dansing. Tilogmed en dame sitter på en huske i taket, en annen sitter i lampen,  og ludvig 15. står i vinduet til venstre(ser ut som han åpner det også). Ser igrunn ut som en skikkelig fest! Siden maleriene fra Rokkoko er veldig duse og lyse, la jeg til litt kontrast og lysstyrke i nesten alle utklippene. Jeg liker denne kollasjen veldig godt, bedre enn den andre.

Her er alle bildene jeg brukte i rokokko-kollasjen. Klippet ut alle personene i bildene. Bakrunnsbildet er i høyre hjørne.
 
Likte denne oppgaven godt og koste meg når jeg jobbet med den. Lærte mye spennende om tidsepokene, og fikk vite ting jeg ikke viste frafør. Likte rokokko veldig godt også. Intresant oppgave vi kunne jobbe lenge på.
 




 

onsdag 9. april 2014

Moodboard/ Collage

I produksjonsfaget fikk vi oppgaven om å lage ett moodboard der vi skal visualisere Vg 2 studiet vi har søkt neste år. Jeg har søkt Interiør og utstillingsdesign så jeg skulle lage ett moodboard innenfor dette.

En moodboard er en collage som visualiserer en helhet omkring en idè. Metoden brukes tidlig i produktutvikling for å kommunisere hvordan man ser for seg det som ennå ikke er laget. Vi kan lage moodboard for å både fysiske produkter og materielle, feks; verdigrunnlag og visjoner,teaterstykker,norsk stil eller nye snowboards.
Moodboard har fått navnet sitt fordi det består av en ''board'' dvs en pappplate. Denne er fylt med bilder, ord og utrykk som forteller om produktet, En moodboard inneholder også viktige utsagn og stikkord som forklarer det vi ser.
(Fra oppgavearket vårt)
Mood på engelsk betyr stemning, eller følelse. Så en moodboard skal gi en følse når du ser på den.

Først skulle jeg finne fram bilder på nettet av møbler, og diverse jeg ville ha på moodboarden.

Her er de første bildene kopiert ut. Jeg endte med å ikke bruke disse bildene siden jeg ikke likte fargevalget.
 
Her hadde jeg kopiert ut de siste bildene.
 
Jeg var bestemt på at jeg ville ha ett utrykk med kalde farger som blå og hvit. Jeg tok også med rosegull farger med i moodboarden siden jeg syntes det er veldig fint. Tok også med noen få lyserosa/lakserosa ting med. Jeg syntes fargevalget mitt henger veldig godt sammen.

 
For mer inspirasjon tittet jeg litt i noen møblemagasin. Jeg klippet ut noen fler biter fra bladet. Jeg syntes det er fint med noen biter på moodboarden som har en blank, og glatt overflate. Litt foranadring i bildet. Fant også mye mer fint i bladene enn på nettet.



 
Her er det ferdige resultatet mitt av moodboarden. Jeg er veldig fornøyd med fargevalgene mine og at moodboarden har ett lyst, lett og ryddig utseende. Litt vårlig og sommerlig interiør. Det ble en liten kontrast på den mørke vasen på bordet, og det mørke bildet i venstre hjørne. Oppmerksomheten i bildet går kanskje mot i midten der det er en bakrunn (teppet og gulvplaten).
 
 





Produkt med mønster

I produksjon fikk vi oppgaven å lage ett produkt med vårt eget mønster vi hadde laget på photoshop. Vi skulle ikke lage ett nytt, men bruke ett mønster vi hadd lagd frafør fra en annen oppgave. Jeg brukte da mitt camelmønster på en kakeboks lagd av stål.

Her er mønsteret jeg laget som jeg skal bruke til oppgaven.

Her er mønster nr2. Samme som mønsteret som over, men med mønsterelementet over flatemønsteret.
 
Jeg kopierte ut flere eksemplarer av mønsteret mitt på A4 ark, og klippet de så det passet på boksen.

Jeg tok først en bit av papiret og limte på med dekopasj-lim for å se om det funket. Det funket, så jeg limte på resten av papiret rundt boksen. Jeg ville at papiret skulle dekke hele boksen, så det ikke var noe tegn til metall.

Jeg tok bildet med de store kamelene på lokket av boksen for å få litt variasjon og spenning i boksens utseende.
 

Her er boksen min ferdig og satt til utstilling i glasskapet.
 
Det ble litt klumper i papiret enkelte steder, men jeg syntes at boksen ble fin til sist. Pga hull i papiret o.l hadde jeg 3 lag med papir. Tenker å bruke det ferdige produktet til kjeksboks pga fargene passer litt til det. Jeg syntes fargen beige minner litt om kaffe og kaker. Og kamelen minner meg litt om kafeen ''Drommedar'' i byen.
 
 

onsdag 19. mars 2014

Skrift - Trykk på T-skjorte

Etter jeg hadde valgt meg ett trykk, skannet jeg den i kopimaskina og sendte det til en PC. Så printet vi ut trykket mitt på transferark.
Transferark er ark som er spesielt laget for trykk på klær. Det er tynne ark og er litt likt bakepapir i konsistensen.

Her er toppen jeg kjøpte til oppgaven.

Her er transferarket ferdigtrykket til venstre, Og den orginale blekktegningen min til høyre.
Arket mitt er oppned ser jeg nå.

så måtte vi klippe ut trykket så det ikke ble med unødvendige streker o.l.
 
Når vi skulle stryke på trykket måtte vi ha pappplate under, og på innsiden av toppen.

Vi måtte legge trykket vårt oppned, og legge over et ark. Vi strøk på trykket med varmt strykejern i cirka 4 minutter.

Her er min topp ferdig og henger på en mannekeng. Skriften er ikke så svart som den kunne bli, men det skyldes at toppen min var veldig gjennomsiktig og tynn.

Trykket mitt.
 
Jeg er fornøyd med toppen min og syntes absolutt det er ett plagg jeg kan bruke til vanlig. Jeg kunne kanskje hatt ett trykk med mer farger og litt spenning. Men jeg ønsket et klassisk utseende med kun svart, og ett enkelt trykk. Svart og hvitt varer bedre i lengde, en farger (ifølge klær).
 
 

torsdag 27. februar 2014

Skrift

Vi fikk først gjennomgang på powerpoint om den nye oppgaven vi nå skal begynne med. det ble vist bilder og diverse elevarbeid. All kunsten vi så var laget med blekk. Det var mye forskjellige farger med blekket. Noen trykk var enkle med fine linjer, i motsettning til andre som var litt livlige og spennende. Powerpointen vekket litt ideer og inspirasjon før vi begynte med oppgaven.
 
Vi fikk oppgaven å ta forskjellige papirtyper og teste blekket med forskjellige materialer. Vi brukte foreksempel ispinne, fyrstikk, svamp og mye annet rart. Etterpå hengte vi det opp papirene våre i  i klasserommet.
 

Etter dette fikk vi informasjon om en oppgave vi snart skal begynne med, altså trykk på t-skjorter. Vi kunne velge andre plagg en t-skjorter, bare det var i 100% bomull.
Om det ikke er 100% bomull kan trykket på skjorten bli dårlig (hvis det eks. er stretch i stoffet). Resten av timen skulle vi teste ut forskjellige redskaper å lage trykket vår med.
 
 Her er mine skisser. Jeg laget mye forskjellig, men var ikke bestemt på
hva jeg vil ha som trykk.
 
 
 
 
Her er bildene jeg var mest fornøyd med. Det var vanskelig å velge en. Men jeg var sikker på at jeg ville ha trykket mitt i kun svart blekk, og skrift i en form. jeg ville ha ett enkelt utrykk.
 
Her er trykket jeg skal bruke til trykket på skjorten. Jeg klarte ikke velge noen av bildene over, så jeg laget ett nytt kjapt. Skriften som jeg har laget på alle skissene mine er ikke ordentlig skrift, men bare krusseduller. Det ser fortsatt ut som skrift, men det er kke mulig å lese. Jeg liker den runde formen, og det tenkte jeg kom til å se fint ut på framsiden av en topp.
 

 
 
 

onsdag 29. januar 2014

Veit

Først fikk vi se noen tidligere elevarbeid på en powerpoint. Dette ga oss litt inspirasjon og for å se hva som er åpne muligheter for oppgaven. Vi ble sendt ut for å ta bilde av en veit i nærheten. Det er mange nær skolen, så jeg tok bilde av en veit ett kvartal unna skolen. Etterpå tok vi bildet på Photoshop og redigerte det svarthvitt og la til litt kontraster og gjorde kantene i bildet litt 'mykere'. Bildet vi skulle lage ble malt på en papplate vi har malt med en hvit base.
 
Bildet jeg tok med iphonen min i gatene nær skolen.
Bildet ferdigredigert på PS. Svarthvitt og myke linjer.
 
Etter redigeringen var ferdig kopierte jeg bildet ut i A3 format så det passe størrelsen på lerretet mitt. Så la jeg arket mellom lerretet of blåpapir. Så var det bare å tegne over. Jeg merket jeg tegnet med en for hard strek, men det gikk heldigvis bra siden huset jeg skulle malet var blått likevell

Her er jeg ferdig med blåpapiret og har begynt med en gul himmel.
 
Her er starten på en blå bygning. 
 
Tok litt lilla i bygningen også så det ble kontraster mellom gul og lillafargen.
 
Så fylte jeg vinduene med samme farge som himmelen. Dette syntes jeg ga bildet ett surrealistisk
 utseende.
 
Malte enden av himmelen oransj for å lage dybde, slik at veien går innover i bildet. En liten effekt.
 
Lagde egentlig veien helt lysegrå. Men det ble ingen dybde i bildet med den fargen. Veien så ut som en kul. Så jeg malte den mørkere innerst, og lysere jo lengre ut det gikk. Brukte til sparkelmasse for litt asfalt utseende.
 
Legger samme farge i vinduene igjen som på himmelen, litt mer oransj. Vinduskarmene lagde jeg i lillatoner.
 
Etter å finpusse litt på bildet følte jeg bildet fortsatt ga ett litt tamt utrykk. Så jeg malte på noen skyer i lys rød og rosa. Samme i vinduene her også.
 
Her er portrettet helt ferdig og klar for veggen.
 
Jeg er ganske fornøyd med dette bildet, og syntes jeg fyller kriteriene ganske greit. I bildet mitt finner du kald varm-kontrast og komplementær kontrast med gul mot lilla, og blå mot oransje. Jeg syntes bildet ser ganske flatt ut, pga vinduene sin bakrunn, Men jeg syntes vinduskarmene stikker ut og hjelper litt med det. Jeg syntes veien har en fin dybde og litt spenning med en sving på venstresiden.
Jeg kunne ønske at jeg testet litt med andre farger før jeg hoppet rett på blå og gulfargen.